Loopbaanonderzoek

Het loopbaanonderzoek: passend met plezier

Om allerlei redenen kun je tot het inzicht komen dat je werk je geen energie en voldoening meer geeft. Het biedt je onvoldoende perspectief om je verder te ontwikkelen in een richting die goed voelt. In een loopbaanonderzoek kun je tal van vragen over je loopbaan beantwoorden. Enkele voorbeelden:

    • Wat is er nodig om weer voldoende inspiratie te ontlenen aan mijn werk?
    • Heb ik ooit de juiste opleiding gekozen?
    • Welke baan bij wat voor soort organisatie past bij wie ik ben?
    • Wie ben ik in essentie en wat betekent dat voor werk?
    • Wat is mijn droombaan en hoe vind ik die?
    • Hoe weerhoud ik mijzelf ervan om in beweging komen?
    • Hoe weet ik wat mijn talenten zijn en benut ik ze?
    • Hoe krijg ik meer energie van mijn werk?

Wie jij bent staat centraal

In een loopbaantraject staan de vragen ‘wie ben ik?’, ‘wat kan ik?’, ‘wat wil ik?’ centraal. Kortom, een loopbaantraject is een onderzoek wie jij bent, wat je talenten zijn, wat je drijfveren zijn in leven en werk en waar je voor staat in je loopbaan. Behoefte aan zingeving ligt vaak aan de basis van de loopbaanvraag die is ontstaan.

Niet de vorm bepaalt wie jij bent, maar jij kiest zelfbewust voor een nieuwe vorm.

(model innerlijke en uiterlijke lijn – De Waard Consult, Eva de Waard)

Het doel van loopbaanbegeleiding

Een nieuw, passend perspectief vinden is het hoofddoel van een loopbaanonderzoek. Het nevendoel is ontdekken welke ontwikkeling nodig is om dit doel te verwezenlijken. Je past je niet meer aan om in je huidige vorm te blijven, maar kiest zelfbewust voor verandering, loslaten, uit de aanpassing gaan.

“Twintig jaar vanaf nu zul je meer teleurgesteld zijn over de dingen die je niet gedaan hebt dan door wat je wel deed. Dus knoop je los van de boeilijnen. Zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in de zeilen. Verken, droom, ontdek!

– J. Jackson Brown Jr.

Resultaat: nieuw perspectief en actieplan

Het resultaat van een loopbaanoriëntatie is een inventarisatie van wat je ontdekt hebt en een actieplan waarmee je zelf verder kunt in je zoektocht naar nieuwe energie en inspiratie in je werkende leven. Dit kan betekenen dat je op zoek gaat naar een andere baan of kiest voor een opleiding om je in een nieuwe richting te ontwikkelen: een tussenfase.

Resultaat: bewust kiezen voor je huidige baan

De opbrengst van het loopbaanonderzoek kan ook zijn dat je verder wilt in je huidige baan. De nadruk komt dan op coaching te liggen: hoe kun jij zelf beïnvloeden dat je meer plezier en energie haalt uit je huidige werk? Hoe geef jij op een andere manier vorm en inhoud aan je baan? Je bent meer bewust van wie jij bent en hoe je je verhoudt tot je werk, collega’s en leidinggevenden.

Toch eerst oriënteren op coaching?

Vasthouden is zekerheid, loslaten is perspectief.