Re-integratie 2e spoor

Wat houdt 2e spoor re-integratie in?

Langdurige ziekte ligt aan de basis van een re-integratie 2e spoor traject. Arbeidsdeskundig onderzoek heeft uitgewezen dat de werknemer niet meer kan terugkeren in eigen functie. Er is bovendien geen passende functie elders in de organisatie. Het 1e spoor wordt afgesloten. Werkgever en werknemer hebben samen plichten in een traject van zoeken naar een passende baan buiten de organisatie. De bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige en UWV hebben een belangrijke rol in dit traject. Voor deze 2e spoor re-integratie wordt externe begeleiding gezocht.

Denken in mogelijkheden

Qua vorm komen outplacement en spoor 2 begeleiding overeen. Deze twee trajectvormen hebben dus veel overeenkomsten. Een belangrijk verschil is echter dat de cliënt fysieke of psychische beperkingen heeft. Samen ontdekken wat de mogelijkheden zijn is de hoofdzaak. We gaan op zoek naar een nieuwe functie en werkomgeving die bij deze beperkingen past én bij de cliënt als mens. Het loopbaanonderzoek en coaching spelen ook hier een belangrijke rol.

Hoe lang en begrensd de weg ook is, jouw doel houden we tot het eind voor ogen.

Het is net hardlopen

Bij ziekteoorzaken die zowel psychisch als fysiek van aard zijn werken we steeds bewust aan balans. Wat is je grens van inspanning? Hoe werk je aan werk zonder je gezondheid en energie negatief te beïnvloeden? Hoe werk je aan herstel tijdens het traject? Het heeft veel overeenkomsten met het opbouwen van een hardloopschema. Verschil is dat er geen vast schema bestaat. Iedere cliënt heeft een ander ritme van herstel. Dit bepaalt steeds hoe groot de inspanning kan zijn en wat er nodig is om weer te herstellen. Zo vergroot jij je draagkracht.

Functiemogelijkheden: FIT

Essentieel is om te ontdekken waar nog herstel mogelijk is en wat de mogelijkheden zijn rekening houdend met de beperking. Bij 2e spoortrajecten zet ik in de regel het online instrument FIT van LDC in dat de mogelijkheden koppelt aan beroepenvelden en functies. Het is een instrument dat uitgaat van het functiemogelijkheden onderzoek (FML) dat de arbeidsdeskundige of arboarts heeft verricht. Ik heb een licentie voor FIT.

Een flyer downloaden?

Van bedreiging naar kans

Het traject zelf heeft qua opzet veel overlap en overeenkomst met outplacementbegeleiding. In de intake onderzoeken we welke onderdelen noodzakelijk zijn en hoe we ervoor zorgen dat herstel en werken aan het vinden van een nieuwe passende baan elkaar versterken, zodat jij je doel bereikt en bewust kunt kiezen voor een alternatief. Het klopt als het past bij wie jij bent als mens met jouw talenten zonder je beperkingen uit het oog te verliezen. De aanvankelijke bedreiging kan dan gaan voelen als een nieuwe kans.

Moeizame wegen leiden vaak naar mooie bestemmingen.

– Onbekend